November 2017

Lad glæden gro
- en weekend om tro, eksil og eksistens

AbelogBent2017
Flygtningeliv dengang og i dag var emnet for en velbesøgt samtalecafé mellem de to tidligere bådflygtninge på Tværkulturelt Centers konference i København første weekend i november. Her fortalte tidligere overrabbiner Bent Melchior levende og vedkommende om, hvordan han for 74 år siden måtte flygte til Sverige i en fiskekutter sammen med sin familie, da nazisterne i oktober 1943 indledte jagten på de danske jøder. Han blev interviewet af den eritreanske flygtning og tidligere journalist Abel Zemhret, der for tre år siden tilbragte seks døgn på Middelhavet på vej til Europa. 

På spørgsmålet om det var anderledes at være flygtning dengang svarede Bent Melchior, at der selvsagt var store forskelle, men selv om de jødiske flygtninge dengang vidste, at Sverige ville tage imod dem, vidste de ikke, om de ville nå frem. Og oplevelsen af at forlade sit hjem og lukke døren bag sig husker han stadig tydeligt.

"Jeg vil aldrig glemme den dag, vi forlod vores lejlighed uden at vide, om vi nogen sinde ville vende tilbage. I Sverige havde vi ikke noget ønske om at blive integreret eller assimileret. Vi ønskede bare at vende hjem. Efter krigen var vi så heldige, at vi kunne rejse tilbage til Danmark, hvor vi blev godt modtaget og siden har bidraget til det danske samfund på mange områder. Det er vigtigt at huske, at også i dag har flygtninge noget at bidrage med," understregede Bent Melchior, der modtog spontane klapsalver fra tilhørerne for sine ærlige og livsbekræftende svar.     

Glæde og taknemmelighed over livet var da også det gennemgående tema på den velbesøgte konference, der samlede 120 deltagere fra hele landet, heriblandt 30 flygtninge og asylansøgere fra Iran og Eritrea. Og kristendommen har til alle tider været forbundet med glæde. Det understregede tidligere chefkonsulent George Thomas i konferencens åbningsforedrag om glædens teologi og henviste til, at glæde nævnes 155 gange i Bibelen!

I et foredrag om flygtninge med traumer fortalte psykolog Lars Koberg Christiansen, hvordan også han i sit arbejde med traumatiserede flygtninge har oplevet, at troen på Gud har hjulpet mennesker til at genfinde håbet midt i angst og rædsel. For et menneske behøver noget at stå på for at kunne arbejde med alt det svære – og eksil indebærer både en masse gevinster og en masse tab, understregede den erfarne psykolog.         

Lørdag kunne deltagerne vælge mellem forskellige seminarer fra børneopdragelse i forskellige kulturer, reformationen set med afrikanske øjne og korsang på farsi til hverdagen på et asylcenter og sang, musik og kunst som redskaber til integration. 

Derudover bød konferencen på global musikalsk livsglæde med besøg af unge professionelle sangere fra en afrikansk migrantmenighed, kinesiske lovsange, filippinsk korkoncert og festgudstjeneste med traditionel etiopisk kirkemusik sammen med den internationale menighed International Church of Copenhagen, der i år kunne fejre 55-års jubilæum som en af Danmarks ældste migrantmenigheder.

Som en deltager skrev efterfølgende: ”Det var opløftende, horisontudvidende - og hyggeligt!”            

Konferencen var arrangeret af Tværkulturelt Center i samarbejde med en række kirkelige organisationer, menigheder og migrantkirker