Internationale menigheder spiller en vigtig rolle i religionsmødet, siger finsk præst

(Nyt på tværs nr. 2-2004)

En international menighed samles hver søndag til gudstjeneste i Klippekirken i hjertet af den finske hovedstad Helsinki. Menigheden har eksisteret i snart 30 år. Men mens de fleste internationale menigheder i Europa ledes af udenlandske præster og ofte ikke har megen kontakt med de nationale kirker, forholder det sig anderledes i Finland. Den internationale menighed i Helsinki har en finsk luthersk præst, og knap halvdelen af budgettet dækkes af den finske lutherske kirke.

 

Timo Keskitalo har været præst i The International Evangelical Church in Finland de sidste fire år. I den tid er antallet af medarbejdere på menighedens lønningsliste i Helsinki vokset fra to til otte - heriblandt en kinesisk præst, en menighedscenterleder fra Sydafrika og en diakon fra Ghana. Gudstjenestedeltagelsen ligger på omkring 250 fordelt på en formiddags- og en eftermiddagsgudstjeneste. Normalt er mindst 30 nationaliteter repræsenteret.

 

Opgaver og ansvar

Timo Keskitalo fortæller med slet skjult stolthed om   det nye menighedscenter, der giver mulighed for, at en kinesisk, en etiopisk og en arabisk menighed kan samles til bibelstudier og gudstjenester på deres eget sprog. Derudover tilbyder menigheden finskundervisning, legestue, børne- og ungdomsklub, kor og meget andet. De mange forskellige aktiviteter betyder, at mange i menigheden har opgaver og ansvar. Det har vist sig at være en god investering. Ikke alene giver det mulighed for en bred vifte af aktiviteter tilpasset menighedens aktuelle behov. Det har også styrket den enkeltes tilhørsforhold til kirken.          

 

Naturligt netværk

Timo Keskitalo betragter den internationale menighed som en vigtig del af den finske lutherske kirkes engagement i religionsmødet. Han er overbevist om, at internationale menigheder fremover vil komme til at spille en afgørende rolle i mødet mellem mennesker med forskellig tro.

     - I Finland ser vi, at internationale menigheder ikke blot tiltrækker kristne indvandrere, flygtninge, udvekslingsstuderende og folk på korte kontrakter. En fjerdedel af vores medlemmer er finner, og omkring en tiendedel af menigheden er opvokset med en anden religion. I en international menighed er der ofte et stærkere fællesskab end i en finsk menighed. Man har omsorg for hinanden på en anden måde. Det virker tiltrækkende - både på finner og på flygtninge og indvandrere, der har en anden religiøs baggrund.

     - En international menighed har et naturligt netværk, der også omfatter muslimer og andre, der har en anden tro. Derfor har vi som menighed alle forudsætninger for at synliggøre det kristne evangelium over for anderledes troende. Det er næppe tilfældigt, at min forgænger nok er den præst i Finland, der har døbt flest tidligere muslimer, siger Timo Keskitalo.

 

Sikh baggrund

En af dem, der har været med i den internationale menighed i Helsinki næsten fra starten, er Amarjit Chugh - en indisk forretningsmand og TV-producer, der kom til Finland i 1975 som udvekslingsstudent. Han kommer oprindelig fra en Sikh familie og blev døbt i den internationale menighed i 1979.  

     - Efter tre år i Finland følte jeg mig meget isoleret. Som inder var jeg vant til et familieorienteret samfund og trivedes ikke i Finland. En af mine indiske venner foreslog mig at gå hen i den internationale kirke. Han mente, at de nok var mere menneskelige der end på pubberne! Det viste sig at være rigtigt. Præsten var et meget varmt og gæstfrit menneske, og jeg kunne med det samme mærke, at jeg var velkommen. Jeg begyndte at komme til gudstjenesterne og læse i Bibelen. Som inder blev jeg meget berørt af at se, hvordan Jesus identificerer sig med de fattige, sultne, tørstige og udstødte. Jeg opdagede, at kristendommen ikke var en ny religion, men en person: Jesus Kristus.

     Efter 25 år føler Amarjit Chugh sig stadig mere hjemme i den internationale menighed end i en finsk kirke. Det har hans finske kone for længst accepteret. Også hun føler sig godt tilpas i den internationale menighed. Amarjit Chugh forklarer:

     - Som inder er jeg et internationalt menneske. Til daglig er jeg en del af det finske samfund. Jeg taler finsk, driver et finsk firma og har finske ansatte. Men om søndagen har jeg brug for noget andet. I den finske kirke skal man bare sidde og lytte. I den internationale menighed er vi en del af et team. Her er der brug for mig. Her bliver jeg set. Derfor bliver vi ved med at komme.    

 

The International Evangelical Church in Finland er en tværkirkelig engelsksproget menighed, hvor kristne fra alle nationer, kirkesamfund og kulturer er velkomne til gudstjenester, fællesskab og aktiviteter. Medlemskab er åbent for alle, der er døbt i en kristen kirke og bekender Kristus som deres personlige Herre og frelser. (Uddrag af kirkens præsentationsfolder)