Aktivitetspris til International Mandeklub

(Nyt på tværs 4 - 2015)

International Mandeklub i Kvaglund Kirke i Esbjerg har modtaget Tværkulturelt Centers aktivitetspris STJERNESTUNDER 2015. Mandeklubben, der er en aktivitet under Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift, samler danske og nydanske mænd til netværksskabende aktiviteter på tværs af sprog, religion og opholdsgrundlag i Danmark. 

Det var en storsmilende Misghina Abrehe fra International Mandeklub i Kvaglund, der modtog årets aktivitetspris sammen med Haile Andemichael og tværkulturel projektmedarbejder Paul Martin Nielsen, der for godt tre år siden tog initiativ til den populære mandeklub og siden har gjort klubben synlig og nærværende gennem utallige hjemmebesøg i det multietniske boligområde i udkanten af Esbjerg.

     Prisen, der består af fyldte afrikanske kurve og 400 PR-kort i særtryk, blev uddelt på Tværkulturelt Centers konference i København for nylig som en anerkendelse af et innovativt kirkeligt projekt, der er med til at styrke danske og nydanske mænds oplevelse af fællesskab og livskvalitet.

     Ved prisoverrækkelsen blev det fremhævet, at mandeklubben bevidst tager udgangspunkt i deltagernes oplevede behov, ønsker og medbragte ressourcer. Og netop oplevelsen af medejerskab har gjort klubben til en succeshistorie. De 25-30 mænd kommer, fordi de har lyst til at være sammen, og fordi der her er mulighed for at tale med danske mænd, de har tillid til, om de problemer, som mange oplever i et nyt land.

     Blandt regelmæssige aktiviteter er fælles madlavning, cykelværksted, pasning af kolonihave, sport, fortælleaftener (livshistorier og kulturmøder), indføring i det digitale Danmark og kurser i arbejdssøgning. Hertil kommer særlige aktiviteter som udflugter, virksomhedsbesøg og rundvisning på den lokale Falckstation, fortæller Haile Andemichael, der har været med i klubben i snart to år. I dag er den 29-årige tidligere professionelle fodboldspiller fra Eritrea i praktik i Kvaglund Kirke. 

     - Jeg bor tæt på kirken og kom med, fordi andre eritreanere fortalte mig om mandeklubben. Det var vigtigt for mig at finde et sted, hvor jeg kunne lave relationer med danskere, så jeg hurtigt kunne lære sproget. I dag har jeg lært rigtig meget og kan hjælpe andre. Vi kommer fra mange forskellige lande og har forskellige religioner, men det betyder ikke noget, siger Haile Andemichael, der også nævner den fælles madlavning hver anden uge som noget, der styrker fællesskabet. 

     Han fremhæver de aftener, hvor mandeklubben inviterer gæster udefra.

     - Vi har haft besøg af folk fra politiet, kommunen, virksomheder, kirker, moskéer og en højskole. Det er meget interessant for os. Når man kender det danske samfund og sine muligheder, er det lettere at finde et arbejde, siger Haile Andemichael.   

Hjælper hinanden

Misghina Abrehe kom til Danmark for snart fire år siden som FN kvoteflygtning og var en af de første, der kom med i mandeklubben. I dag er den 24-årige tømrer fra Eritrea med i programudvalget og lægger  mange frivillige timer i klubben.

     - Man bliver trist, hvis man ikke kender nogen og bare sidder derhjemme. I klubben har jeg lært nye mennesker at kende. Vi hjælper hinanden med at forstå breve og bruge NemID og e-Boks. Når der kommer nye flygtninge til byen, inviterer jeg dem. Selv om jeg i dag har travlt på VUC, kommer jeg stadig i klubben. Her har jeg mine venner, siger Misghina Abrehe, der gerne vil uddanne sig til frisør i Danmark.

     Også for projektmedarbejder Paul Martin Nielsen har mandeklubben været personligt berigende. 

     - Det handler først og fremmest om relationer. I klubben får vi et rimelig tæt forhold til hinanden. Gennem mine nye venner har jeg fået større kendskab  både til mig selv og til andre kulturer. Man opdager, at uanset hvem vi er, har vi som mennesker stort set de samme behov. Jeg kan ikke ændre verden, men vi kan alle prøve at hjælpe de mennesker, der kommer på vores vej. Med mandeklubben vil vi gerne være en modpol i en kold tid. 

BMF

International Mandeklub mødes hver tirsdag kl. 18-21 og ledes af en dansk/nydansk styregruppe. P/t kommer mændene fra Irak, Syrien, Kurdistan, Afghanistan, Pakistan, Myanmar, Kina, Sydkorea,  Ghana, Nigeria, DR Congo, Sydsudan, Eritrea, Colombia, England og Danmark.