Søg på hjemmesiden

Ryesgade 68C
2100 København Ø
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 3536 6535
Reg.nr. 1551
Kontonr. 7707231
Giro 7707231
CVR 17494694
Mobilepay: 78684

Tværkulturelt Center 1994-2014

Tanker i anledning af et jubilæum

Jan Opsal er docent i religionsvidenskab ved Misjonshøgskolen i Stavanger, hvor han særligt arbejder med religionsmøde og kulturkundskab. Han sender denne hilsen i anledning af Tværkulturelt Centers 20 års jubilæum.

Det har været mit privilegium at følge Tværkulturelt Center helt fra starten i 1994. Gennom bidrag på seminarer og arrangementer har jeg fået lov at være med både som deltager og observatør. Jeg har set, at Tværkulturelt Center har fundet en form, som på mange måder er unik. Med udgangspunkt i et lille kontor i København har Centret bidraget til at skabe nationale netværk på flere planer.

De første år var Tværkulturelt Center et netværk af danske organisationer og kirker, der kom sammen for at inspirere hinanden og lære af hinanden, når det gjaldt det tværkulturelle arbejde. Men Tværkulturelt Center blev snart også et netværk for nydanske menigheder, som gennem Centret blev en del af et nationalt fællesskab og herigennem blev mere synlige, både for hinanden og i det danske samfund.

Dernæst har Tværkulturelt Center skabt et unikt netværk af personer med meget forskellig baggrund fra forskellige kirker/kirkesamfund og nationer, som mødes på Tværkulturelt Centers samlinger og her skaber mellemmenneskelige relationer af stor værdi.   Og ikke mindst vigtigt: Her opfordres nydanske deltagere til at tage lederopgaver.

Endelig repræsenterer avisen Nyt på tværs en synliggørelse af det, som sker i Tværkulturelt Centers netværk gennem reportager og interviews. Her formidles vigtige fortællinger om mennesker og fællesskab.

 

Inspiration

Disse netværk giver store muligheder for inspiration og vækst for dem, der deltager, hvad enten det er som enkeltpersoner eller repræsentanter for grupper, menigheder og organisationer. Den som er ny på feltet, kan lære af dem, der har lang erfaring. Den som til daglig står alene, kan få støtte fra et større fællesskab. Den som har holdt på længe, kan få nye impulser fra mødet med andre. Den som har gjort gode erfaringer, kan dele sine erfaringer i et større forum, så de kan komme flere til nytte.

Gennom min deltagelse i Tværkulturelt Centers samlinger har jeg observeret, at alle disse processer er i funktion. Disse processer er vigtige både for enkeltpersoner og lokale menigheder, men de har også stor værdi for det danske samfund som helhed. Et netværk lykkes, når deltagerne bliver styrket gennem netværket.

 

Unikt fænomen

I den norske kontekst har vi ikke noget, der udfylder den samme funktion som Tværkulturelt Center i Danmark. Jeg kender heller ikke tilsvarende nationale netværk i andre europæiske sammenhænge og tror derfor, at Tværkulturelt Center på mange måder er et unikt fænomen, både i nordisk og europæisk sammenhæng.

En netværksbevægelse er sårbar. Tværkulturelt Center modtog de første år store offentlige tilskud. Sådan er det ikke i dag. De seneste år har Centret ikke modtaget offentlige projektmidler men klaret sig gennem støtte fra menigheder og kirkelige organisationer, gaver fra enkeltpersoner samt støtte til specifikke projekter fra blandt andet Den folkekirkelige Udviklingsfond. Det er imponerende, at det er lykkedes. Må det også fremover lykkes at finde arbejdsmæssige strategier, der kan sikre Centrets økonomiske grundlag. For det er min klare overbevisning, at der fortsat er brug for Tværkulturelt Center i Danmark.

Jeg gratulerer Centret med de 20 år og ønsker Guds velsignelse over fremtiden. Må Tværkulturelt Center fortsætte med at spille en nøglerolle på det tværkulturelle felt i Danmark.

 

Jan Opsal