Interview med erfaren islamkender 

(Nyt på tværs 1 - 2015)

Fremmedfrygt er en af de store udfordringer for kirkerne i de vestlige lande i dag. Ofte er frygten kombineret med negative billeder af islam og muslimer og næres af medieeksponeret terror tilsyneladende begået i islams navn.Skal kristne være bange for muslimer? Bibelske fortællinger kan være med til at kaste lys over nogle af de vanskelige spørgsmål, der handler om kristnes forhold til mennesker med en anden tro, mener den erfarne britiske præst og islamkender Colin Chapman, der for nylig besøgte Danmark. Han har boet i Mellemøsten i 20 år og er forfatter til en række anerkendte bøger om islam og kristendom.

Læs mere: Giv frygten modspil

Britisk islamkender udfordrer fordomme

(Nyt på tværs 1-2014)

Hvis alle kristne i Vesten havde muslimske venner, ville mange fjendebilleder falde til jorden, siger den britiske islamkender Steve Bell, der var hovedtaler på en nordisk konference i Oslo i februar om kristne-muslimske relationer efter 9/11.  

Læs mere: Tro og fjendebilleder

Norsk konfliktforsker opfordrer til større kontakt med de andre

(Nyt på tværs nr 2-2009)

Når større grupper i et samfund har meget lidt eller ingen social kontakt, kan fordomme udvikle sig frit på begge sider, uden at nogen korrigerer de negative billeder. Til sidst føler den ene gruppe  ikke, at den anden gruppe angår dem. Ifølge Jan Opsal, der er docent i religionsvidenskab og blandt andet arbejder med interkulturel kommunikation og konfliktløsning ved Misjonshøgskolen i Stavanger, er det et af hovedproblemerne i vores samfund i dag og en væsentlig grund til eksempelvis unge indvandrerbanders gadevold, som også Danmark har oplevet de seneste år. 

Læs mere: Kirken som brobygger

Kristen arabisk islamekspert udfordrer vestlige værdier. 

(Nyt på tværs nr. 2-2005)

Chawkat Moucarry har et andet udgangspunkt end de fleste vestlige islameksperter. Som kristen araber opvokset i Mellemøsten stiller han spørgsmålstegn ved mange af de holdninger, som kristne i Vesten opfatter som selvfølgeligheder. Den 51-årige syrer er lektor i islamiske studier ved All Nations Christian College i England, hvor han også holder kurser om fordomme, diskrimination og racisme for kommende præster og kirkelige medarbejdere.

Læs mere: Vesten – set udefra

(Nyt på tværs 1-2004) 

Tværkulturelt Centers formand Adnan Dahan er en af de godt 24.000 irakere, der har fået asyl i Danmark siden 1980. I denne aktuelle artikel vurderer han betydningen af Irak-krigen for forholdet mellem kristne og muslimer. Adnan Dahan er konsulent i UNICEF og tilhører Iraks kristne mindretal.

Læs mere: Fordomme på begge sider

Kenyansk præst udfordrer europæisk vanetænkning
(Nyt på tværs nr. 2-2001)

Verden ser meget anderledes ud, når udgangspunktet er Afrika og ikke Europa. Så er diskrimination og racisme ikke marginalproblemer men i høj grad udfordringer til de europæiske lande, der modtager flygtninge og indvandrere - og til deres kirker, siger den kenyanskfødte præst Eugeniah Adoyo, der var en af hovedtalerne på Tværkulturelt Centers konference TRO OG TOLERANCE i marts 2001.  

Læs mere: Kan noget godt komme fra Afrika?

Interview med kristen norsk-afrikansk psykolog om racismens mange ansigter
(Nyt på tværs nr. 2-1998)

- Hvordan ville du reagere, hvis en pæn ældre dame vendte sig om efter dig på gaden og råbte: "Skrub hjem, flygtning"? Spørgsmålet er ikke kun af faglig interesse for dr. psyk. David Lackland Sam, der er amanuensis i samfundspsykologi ved Bergen Universitet. Episoden er selvoplevet .

Læs mere: Tilgivelsen kan ikke vælges fra