(Nyt på tværs 1 - 2016)

Det startede efter nytår med et besøg i en modtageklasse på en skole i Randers. Det blev til en facebookgruppe, og snart efter åbnede pigeklubben Girls´ Club i Sct. Clemens Kirke. Målgruppen er teenagepiger mellem 13 og 18 år fra nyankomne flygtningefamilier i Randers Kommune. I kirken er man ikke i tvivl om, at klubben har en vigtig funktion.

Læs mere: Kun for piger

Gik 3000 kilometer til fods på flugt fra borgerkrig

(Nyt på tværs 2-2008)

Mediatrice Bizindaryi har netop bestået sin første danskprøve efter fem uger på sprogskolen i Brønderslev. I forvejen taler hun kirundi, fransk, swahili, engelsk og lidt zulu. Hun er 23 år og en af de 500 kvoteflygtninge, som Danmark skal modtage i år gennem UNHCR. I februar startede hun livet forfra i Nordjylland efter tre år på et flygtningeherberg i den sydafrikanske millionby Johannesburg. Her endte hun efter at have gået 3000 kilometer til fods, da hun som 19-årig nybagt student måtte flygte fra borgerkrigen i hjemlandet Burundi.

Læs mere: Fra Burundi til Brønderslev 

17-årige Homasa er stolt af at være assyrer

(Nyt på tværs 2-2008)

Hendes storebror husker svagt familiens telt i flygtningelejren i Iran og flugten på hesteryg ad smalle bjergstier i mørke og kulde. Selv har Homasa Shino ingen erindringer fra den krig, der i 1985 sendte hendes forældre på flugt fra landsby til landsby i Nordirak - en flugt, der endte i en flygtningelejr i nabolandet Iran, hvor hun selv blev født fem år senere. Da Homasa var tre måneder gammel, kom familien til Danmark. Siden har de boet i Århus, hvor faren er socialrådgiver og moren folkeskolelærer.

Læs mere: Min familie gør mig glad

Merna fra Irak er asylansøger på syvende år
(Nyt på tværs nr. 2-2008)

Merna Samir Alhozy er 20 år og asylsøger. Sammen med sin mor og to yngre søskende er hun blandt de 364 afviste irakere, der befinder sig i såkaldt aktuel udsendelsesposition. Familien forlod Irak for 12 år siden, da Mernas far blev dræbt. Han var officer i hæren og rådgiver for forsvarsministeren. De næste fem år opholdt de sig illegalt i Jordan og Thailand. Som 13-årig kom Merna alene til Danmark før sin mor og sine søskende. De sidste tre år har familien boet på Center Sandholm i Nordsjælland, der er udsendelsescenter for afviste asylansøgere. En forårsdag i maj gør Merna status over sit liv og de mange år i periferien af det danske samfund.      

"At bo på et asylcenter er som at bo på en banegård. Folk kommer, venter lidt og rejser videre. Men vi er her stadig. Hvornår kommer vores tog? Og hvor kører det hen?

     Nogle gange er det hele bare nok. Min memory stick er fuld. Der er ikke plads til mere. Jeg er begyndt at få voldsom hovedpine. Så har jeg bare lyst til at skrige og dunke hovedet ind i væggen. Måske er det, fordi jeg ikke kan holde op med at tænke.

Læs mere: Min ubrugte ungdom