Eritreansk familie fra Nysted overlevede flugt gennem Saharas ørken

(Nyt på tværs 2 - 2016)

Hvem er Yohana? Den spinkle 25-årigekvinde stiller spørgsmålet med en blanding af smil og alvor. I den lyse stue på første sal i et ældre byhus i Nysted på Lolland fortæller billeder, ortodokse ikoner og døråbninger draperet med smukke stoffer om den eritreanske families rødder i det gamle kristne kulturland på Afrikas Horn. Efter snart to år i Danmark er det vigtigt for Yohana Zemichael at give danskerne mulighed for at forstå, hvem hun er, og hvorfor familien endte i Danmark. For der er uendelig langt fra hverdagen i et af verdens mest undertrykkende regimer til en fredelig dansk provinsby med nyudsprungne bøgetræer en solrig forårsdag i maj. 

Læs mere: Jeg vil gerne, at danskerne skal forstå

Jeg kan ikke undvære musikken, siger dansk-indonesiske Jonathan Siahaan    

(Nyt på tværs 1-2012)

Hele Danmark fulgte med, da Jonathan Siahaan i 2007 vandt 1. prisen i DRs klassiske talentkonkurrence Spil for livet hen over fire søndage. "Et fantastisk talent," sagde dommerjuryen efterfølgende. Dengang var Jonathan 18 år og gik i 2. g på Sct. Annæ Gymnasium i København. I dag er den unge dansk-indoneser, der er født i en kristen indonesisk indvandrerfamilie på Amager, godt på vej mod en karriere som koncertpianist. Vejen har været lang og omkostningerne mange. Men den glæde, han selv har fundet i musikken, brænder han for at dele med andre.

Læs mere: Spil for livet

Ung FN-flygtning drømmer om at blive ingeniør  

(Nyt på tværs 1-2012) 

Efter et år taler Nabii Rusegura allerede flydende dansk. Den 19-årige congoleser kom til Danmark som FN-flygtning i februar sidste år fra en flygtningelejr nær den sudanesiske grænse. Her havde han boet i seks år hos en onkel, der tog sig af ham, da han blev adskilt fra sin familie under borgerkrigen i hjemlandet. I dag bor Nabii i en lejlighed i Brønderslev, som han deler med to andre unge fra samme lejr. Drengene kom til Danmark samtidig og er alle godt i gang med en travl dansk hverdag med sprogskole, fodboldklub og nye danske venner i en kristen ungdomsforening.    

Læs mere: Fra Afrika til Brønderslev 

Kristen vietnamesisk familie står bag disken i grillbar i Hirtshals  

(Nyt på tværs 1 - 2012) 

Der er både traditionel fast food og hjemmelavede vietnamesiske retter på menukortet i Trung Nguyens café og grillbar, der ligger centralt på en befærdet gade få hundrede meter fra havnepladsen i Hirtshals. De vietnamesiske specialiteter sørger hans kone Minh Ha for. Siden parret overtog stedet i 2009, har de opbygget en voksende kundekreds blandt byens fastboende såvel som de mange turister i den nordjyske ferieby. For den vietnamesiske familie giver ikke køb på råvarer og kvalitet - og alle får gerne et smil og en lille snak med på vejen.

Læs mere: Vi har været heldige