Lad ikke håbløsheden få det sidste ord

Nyt på Tværs december - 2023

Den 10. december var det 75 år siden, at FN's Menneskerettighedserklæring i 1948 blev vedtaget af 48 lande - heriblandt Danmark. Det var kun tre år efter afslutningen på Anden Verdenskrigs rædsler, og behovet for en ny verdensorden med fokus på menneskelivets ukrænkelighed var åbenlyst.

     At der i 75 år har eksisteret en universel erklæring, hvor modige mennesker har forsøgt at sætte ord på, hvad respekt for det enkelte menneske betyder, er der al mulig grund til at glæde sig over. Dette dokument er stadig med til at fastholde det internationale samfund på det enkelte menneskes ret til et liv i værdighed, fred og frihed. Selv om der er talrige tragiske eksempler på krige og voldelige konflikter, hvor krænkelser af menneskerettighederne har haft katastrofale konsekvenser, er der tale om en erklæring, som har haft afgørende betydning for rigtig mange mennesker i verden.

     I Artikel 14,3 hedder det blandt andet: "Enhver har ret til i andre lande at søge og få tilstået asyl mod forfølgelse." Ikke mindst denne artikel er det vigtigt at minde om i en tid, hvor stadig flere mennesker på flugt ikke har noget sted at flygte hen på grund af hegn, mure og lukkede grænser, og hvor alt for mange hvert år mister livet i forsøget på at nå frem til Europa.

     At der er tale om et dokument med rødder i et kristent menneskesyn, gør det oplagt for kirker at markere årsdagen for netop denne erklæring, der er mindst lige så aktuel i dag som for 75 år siden. På verdensplan skønner UNHCR, at omkring 110 millioner mennesker er fordrevet fra deres hjem. Heraf er 36 millioner flygtninge i et andet land, seks millioner er asylansøgere og 62 millioner er internt fordrevne. Det er det højeste tal siden Anden Verdenskrig.

     Midt i en kompleks virkelighed må vi aldrig glemme, at flygtninge er mennesker med behov for beskyttelse, uanset hvor de kommer fra. Det er mennesker, der befinder sig i en situation, hvor de er afhængige af andres goodwill, hvad enten det er enkeltpersoner eller stater.

     I dette nummer af Nyt på tværs fortæller tre herboende flygtninge om, hvordan de i den kristne tro finder håb midt i håbløsheden. Med en ung eritreaners ord: "Der er altid en mulighed for at komme videre i livet, selv om man har oplevet meget svære ting." Styrken til at leve videre finder de ikke i egne ressourcer men ved at vende blikket mod den Gud, der alene kan gøre alting nyt, og som minder små mennesker om, at alt ikke er op til os. Vores liv er i større hænder.

     Lad os i denne adventstid være med til at tænde lys i en mørk verden. Lad os fastholde forfulgte menneskers ret til asyl og sige fra, når menneskeligheden forsvinder i en ophedet debat om flygtninge og asylansøgere. Og lad os lytte opmærksomt, når flygtninge, der har set alt for meget af verdens gru og elendighed, minder os om, at alene livets Gud kan overvinde mørket. Gud har grebet ind og sendt sin søn til jord. Også denne advent kommer han til os.        

Birthe Munck-Fairwood