Marts 2014

Den 42-årige congolesiske flygtning Emile Djonga fra Haderslev har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus - Årets Knus. Prisen gives til en kristen flygtning eller indvandrer, der har gjort en bemærkelsesværdig indsats for at blive integreret i det danske samfund og bygge bro mellem danskere og nydanskere. Prisen blev overrakt af tidligere overrabbiner Bent Melchior på Tværkulturelt Centers konference i København i weekenden om migration, marginalitet og håb i eksil.

Læs Bent Melchiors tale

 

Emile Djonga kom til Danmark i 2009 fra borgerkrigen i hjemlandet DR Congo. Han er uddannet sygeplejerske og sygeplejelærer og har netop afsluttet en dansk uddannelse som social- og sundhedshjælper. I fritiden er han aktivt engageret i blandt andet Luthersk Missions integrationsarbejde og en lokal menighed i Haderslev. Herigennem fik han kort efter ankomsten en dansk venskabsfamilie, der har været en stor støtte i hverdagen i et nyt land.

 

I sin tale til Emile Djonga tog Bent Melchior udgangspunkt i den overvældende omstændighed, at Emile ikke har haft kontakt med sin kone og sine seks børn, siden han forlod DR Congo for snart fem år siden. Han ved fortsat ikke, hvor de befinder sig.  

 

"Din historie kaster en skygge over denne glade stund. Du er flygtning, og din familie - din kone og dine børn - er borte. Alligevel har du fundet styrke til at integrere dig i et land, der er meget forskelligt fra alt, hvad du kommer fra. Du har været udsat for noget af det værste, som et menneske kan blive udsat for, nemlig at blive flygtning. Du måtte forlade dit land og din kultur uden at vide, hvordan du ville blive taget imod der, hvor du nåede frem. Du kom hertil uden historie og uden fortid. Du var tvunget til at starte forfra. Men du har klaret det. Det kan man kun beundre."