Marts 2017

Den 29-årige kandidat i folkesundhedsvidenskab Nadege Uwamahoro har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus - Årets Knus 2017. Prisen, der består af krus, en kurv og et diplom, blev overrakt af tidligere overrabbiner Bent Melchior på Tværkulturelt Centers forårskonference i København med temaet Jeg var fremmed – og I blev bange for mig.

Nadege Uwamahoro kom til Danmark som FN-kvoteflygtning i 2005, da familien blev udvalgt til genbosættelse i Danmark gennem UNHCR. Da var hun 17 år og havde været på flugt i 11 år, siden familien overlevede folkemordet i hjemlandet Rwanda i 1994. I Danmark lærte Nadege Uwamahoro hurtigt dansk og afsluttede sidste år en kandidatgrad i folkesundhedsvidenskab fra Aarhus Universitet. Om kort tid begynder hun et ph.d. studium i Newcastle. Nadege Uwamahoro er medlem af den katolske kirke i Danmark og var aktiv i Vor Frue Kirke i Aarhus frem til januar 2017. I 2015 tog hun initiativ til et solidaritetsprojekt ud fra kirkens ungdomsgruppe Mount Tabor med tilbud om forskellige aktiviteter for og sammen med asylansøgere på Center Langå og senere Center Voldby. Projektet fik navnet Solidarity Project og fortsatte indtil udgangen af 2016, da centrene lukkede. Om projektet siger Nadege Uwamahoro, at hun ønskede at give andre flygtninge håb, fordi hun af personlig erfaring ved, hvor meget det betyder, at nogen interesserer sig for én, når man kommer til et nyt land som flygtning.

I sin tale til Nadege Uwamahoro understregede Bent Melchior, at prisen både blev givet for en imponerende personlig indsats for at blive integreret i et nyt land og for overskud til at se ud over sig selv, hjælpe andre og sprede glæde og tro på fremtiden: "Du skal elske din næste som dig selv, står der i Bibelen. Jeg mener, man skal forstå det sådan, at man skal solidarisere sig med den fremmede og sætte sig i den fremmedes sted. Det gjorde du, så snart du selv var integreret her. Jeg har selv været flygtning, da jeg var 14 år gammel, og kan identificere mig med det at være fremmed, ligesom du kan. Det er nemlig den, der har skoen på, der ved, hvor den trykker.”

Ved prisoverrækkelsen medvirkede den svenske fløjtenist Linnéa Villén (www.linneavillen.dk) med en musikalsk hyldest til Nadege Uwamahoro, og tværkulturel kirke- og kulturmedarbejderElizabeth Padillo Olesen læste et digt om folkemordet i Rwanda og sang en hyldestsang til Nadege på sit modersmål cebuano.