Integrationspris til sydsudanesisk flygtning

Den 38-årige sydsudanesiske kvoteflygtning Emmanuel Taban har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus - Årets Knus 2015. Prisen gives til en kristen nydansker, der har gjort en ekstra indsats for at blive integreret i det danske samfund og bygge bro mellem danskere og nydanskere. Prisen, der består af to krus, en kurv og diplom, blev overrakt af tidligere overrabbiner Bent Melchior på Tværkulturelt Centers konference i København den 13. marts med temaet Lad håbet gro. I sin tale sagde Bent Melchior blandt andet, at han fandt det både glædeligt og prisværdigt, at Emmanuel Taban har formået at kæmpe sig ud af en meget vanskelig situation og integrere sig i et nyt land, men uden at assimilere sig. For medlemmer af mindretal i Danmark er det sidste ikke mindst vigtigt.  

Emmanuel Taban voksede op i Sydsudan - et land, hvor børn sendes i krig. I en ung alder måtte han flygte ud af landet og endte i en flygtningelejr i et naboland, hvor han blandt andet arbejdede som folkeskolelærer. Gennem FN blev han i 2006 genbosat i Danmark sammen med sin mor, en yngre bror og en niece, som han havde familieansvar for. Han lærte hurtigt dansk og fik mulighed for at påbegynde en videregående uddannelse, inden han havde afsluttet det obligatoriske treårige integrationsforløb. I dag har Emmanuel Taban en bachelorgrad i global ernæring og sundhed og har siden taget flere kurser for at videreudvikle sine faglige kvalifikationer.

Emmanuel Taban er formand for det sydsudanesiske fællesskab i København, hvor han bringer sydsudanesere og danskere sammen gennem aktiviteter og personlige kontakter. Hans kirkelige baggrund er den anglikanske kirke, hvor han er medlem af menighedsrådet i St. Alban´s Church på Langelinie og aktivt engageret i menighedens liv. Som en af de dansktalende i menigheden ser han en vigtig opgave i at udbygge kontakten mellem den engelsksprogede menighed, hvor medlemmerne kommer fra 25 nationer, og dansk kirkeliv.

Emmanuel Taban er et inspirerende eksempel på en flygtning fra en af Afrikas glemte borgerkrige, der trods voldsomme oplevelser i barndommen og en årrække i flygtningelejre ikke har mistet troen på fremtiden. Siden ankomsten til Danmark har han formået at opbygge et velfungerende liv, tage ansvar for sin familie og samtidig have overskud til at hjælpe andre. Fremover håber han at kunne bruge de mange muligheder, han har i Danmark, til gavn for krigsramte mennesker i hjemlandet og/eller andre lande.

Der bor 980 sudanesere i Danmark. De fleste kommer fra Sydsudan, der blev selvstændigt i 2011.