Lad håbet gro

Under overskriften: ”Lad håbet gro” afholdt Tværkulturelt Center i dagene den 13.-14. marts en konference i København, hvor hovedtaleren var Chawkat Moucarry.

Chawkat Moucarry er interfaith specialist i den internationale kristne nødhjælps- og udviklingsorganisation World Vision, der arbejder i over 100 lande. Han er født og opvokset i Syrien, har en phd i islamiske studer fra Sorbonne Universitet i Paris og bor nu i England. Han er desuden forfatter til en række internationalt anerkendte bøger om islam og kristendom.

Det blev et spændende og givende møde med en kompetent foredragsholder, som ikke alene har et stort kendskab til islam, men som i særlig grad har et hjerte for mission.

”Hvordan skal vi møde muslimerne?” var et af spørgsmålene. Og Moucarrys svar var: ”Glem, at de er muslimer!” Lad være med at møde hinanden med fordomme, men mød hinanden først og fremmest som medmennesker og medborgere. ”Islam har mange ansigter, og ISIS er det værste!” konstaterede Moucarry – uden at konferencen dog kom til at handle så meget om ISIS. For vi må nemlig ikke glemme, at radikale muslimer udgør højst én procent af verdens 1,6 milliarder muslimer.

”Er der håb for Mellemøsten?” Det havde Chawkat Moucarry et klart svar på. For der er masser af håb i Mellemøsten. Og håbet findes i den kristne tro. De forfølgelser, som de kristne udsættes for, styrker dem i troen og håbet og kærligheden. Som eksempel viste Moucarry et tankevækkende og gribende filmklip fra et interview med en 10-årig pige, Myriam, der sammen med sin familie var blevet fordrevet fra Mosul i Nordirak. Interviewet kan ses på youtube.com under SAT-7 KIDS under Myriam (https://www.youtube.com/watch?v=_ige6CcXuMg), og det blev det smukkeste, varmeste og rigeste udtryk for en dyb og levende tro hos en lille pige. Efter at have hørt og set denne piges vidnesbyrd og sang var man ikke i tvivl om, at der er masser af håb for Mellemøsten og i de mennesker, som er fordrevne og forfulgte. Kristentroen er virkelig deres støtte, forsvar og håb. Og man kunne ikke andet end sidde beskæmmet tilbage med spørgsmålet: Er der håb for Europa?

Moucarry blev også spurgt, hvad han mente om den svenske syrisk-ortodokse ærkebiskops forslag om at evakuere alle syriske kristne fra de berørte områder. En sådan evakuering ville efter Moucarrys mening være både uklog og tåbelig. For det første ville det være praktisk umuligt, og for det andet må man spørge: Hvad så med alle de forfulgte muslimer? Skulle man bare lade dem i stikken?

Mødet med muslimer sammenfattede Moucarry i tre ord: Connection, Cooperation, Conversion: Kontakt, samarbejde og mulighed for konvertering. Det hele må tænkes med.

Steen Skovsgaard

Biskop, Lolland-Falster Stift