TEOLOGISK PERSPEKTIV

(Nyt på Tværs 2 - 2019)

Interview med britisk-indisk biskop i London

Gud har et budskab til mennesker i eksil. Det gælder både flygtninge, der er tvunget på flugt, og migranter, der er rejst ud af økonomiske grunde. For ingen migrant er forladt af Gud.
Når John Perumbalath taler om eksilets virkelighed og vore dages flygtninge- og migrantstrømme, er Guds omsorg for den fremmede et tilbagevendende tema. Den 53-årige indisk-fødte biskop er kendt som en særdeles velfunderet teolog og er bredt respekteret for sin evne til at udlægge de bibelske tekster, så de bliver aktuelle og nærværende.  

  

     - Når apostlen Peter i 1. Peters Brev kalder brevmodtagerne Guds udvalgte, er det mennesker i eksil, han taler til. Også migranter er levende stene i Guds bygningsværk. Han er den store bygmester, der sætter os sammen til en ny bygning. Det er næppe tilfældigt, at det er migranter, som apostlen i samme skrift kalder et kongeligt præsteskab, der har til opgave at repræsenterer Gud over for verden. I Guds rige er ingen marginaliserede. Her bliver ingen afvist.

Han peger på, at migranter altid har udfordret de etablerede strukturer.

     - Apostlenes Gerninger fortæller, hvordan Gud brugte migrantmiljøer til at sprede det kristne evangelium. Måske er det også migranter i samfundets periferi, som Gud i dag bruger til at udfordre de etablerede kirker. En veletableret majoritetskirke mister let sin profetiske stemme. Magt, strukturer, tryghed og relativ økonomisk sikkerhed kan betyde, at vi taber passionen for at forandre verden. Men en kirke består af mennesker, der er undervejs. Vi er alle på rejse sammen og hører ikke til her.

Den anglikanske biskop opfordrer flygtninge og migranter til at engagere sig i værtslandet på alle planer - socialt, politisk og kirkeligt.  

     - Selv om vi alle er undervejs, er det vigtigt, at vi føler os hjemme der, hvor vi er, uanset hvorfor vi er endt der, og arbejder for fred og velfærd i vores nye land. Gud er aldrig fraværende. Vi får ikke svar på alle spørgsmål, men også spørgsmål har en plads i en dynamisk kristentro. Mange, der lever i eksil, kæmper for at finde en ny identitet mellem fortid, nutid og fremtid. Men som kristne har vi først og fremmest vores identitet i Kristus. Gud er med os og giver os en ny livsfortælling. Vi har et håb, der ikke bygger på luftig optimisme men på Guds kærlighed og omsorg, som vi møder i de bibelske skrifter. Det håb skal leves ud i kærlighed og respekt for andre. Kun på den måde kan vi gøre en forskel i verden.

     - I en migrationstid har vi brug for at blive mindet om, at Gud er eksilets Gud, der rejser sammen med sit folk. Også flygtninge og migranter står på hellig grund.

 

John Perumbalath

Biskop i den anglikanske kirke i Bradwell nord for London. 53 år. Født i Kerela i Indien og tidligere præst i Calcutta. Kom til Storbritannien i 2001. PhD i hermeneutik og en internationalt anerkendt bibelunderviser. Hovedtaler på InspirationsDage i Middelfart for præster og ledere i migrantmenigheder og danske menigheder i maj.