Sommerlejre fremmer venskab på tværs
(Nyt på tværs 3-2009)
Sommerlejre fremmer integration og gensidig forståelse, afliver myter og giver den enkelte større netværk og overskud i hverdagen.
Det var der bred enighed om blandt de flere hundrede danskere og nydanskere, der deltog i sommerens tværkulturelle lejre og stævner arrangeret af kirkelige organisationer, folkekirker og migrantkirker. Også i år var der mange steder rift om pladserne. Godt 200 deltog i lejre arrangeret af Indre Mission, Luthersk Mission, Apostelkirken og Kolding Provsti, 130 iranere, afghanere og danskere tilbragte fem dage på Church of Love´s sommerstævne på Skamlingsbanken Efterskole, de burmesiske kvoteflygtninge havde fuldt hus til deres sommerstævne i Esbjerg, og en rwandesisk menighed var vært for en velbesøgt sommerkonference i Herlev. Desuden deltog mange afrikanske kvoteflygtninge og andre i frikirkernes sommerstævner gennem det frikirkelige netværk Kirkernes Integrations Tjeneste. - Glimt fra sommerlandet:
Aids-seminar og netværk
Et par sorthårede drenge står og småsnakker i skovbrynet ved Luthersk Missions Højskole i udkanten af Hillerød. Foran den hvide hovedbygning tager en afrikaner imod med et stort smil, mens folk indfinder sig til eftermiddagens aids-seminar – et frivilligt tilbud til de 75 danske og nydanske lejrdeltagere fra Afrika, Asien og Latinamerika, der i fem dage fylder den gamle traditionsrige højskole med en mangfoldighed af fremmede tungemål. På programmet står blandt andet bibeltimer, kreative aktiviteter, udflugt og festaften. Og i dag altså et seminar om aids - et relevant emne, da hver tredje hiv-smittede i Danmark har etnisk minoritetsbaggrund. For seminaret står Ravi Chandran, der foruden at være præst i den internationale menighed ICC også er hiv/aids konsulent i AIDS-Fondet og ugens bibeltimeholder. Han forklarer enkelt og forståeligt om den tabubelagte sygdom, smitteveje og behandling og udfordrer fordomme og den intolerance, der ofte har kendetegnet kirken. De fleste af tilhørerne kommer fra kulturer, hvor man ikke taler om seksuelt overførte sygdomme – og slet ikke i kirken. Der lyttes opmærksomt, og da Ravi Chandran er færdig, er alle blevet klogere og diverse myter skudt i sænk.
Det er godt at sætte ord på tabuer. Det mener Neethu Mariam Mathew, en 32-årig indisk fysiklærer, der er på sommerlejr for første gang. Hun kom til Danmark for seks måneder siden sammen med sin mand, der er ansat i et internationalt firma i København. En bekendt fortalte hende om Indre Missions tilbud om gratis danskundervisning i Bethesda. Her fik hun kontakt med en nærliggende international menighed og hørte om den tværkulturelle sommerlejr.
- Jeg fik lyst til at tage med. I ferien har jeg god tid. Min mand arbejder meget, men jeg har endnu ikke arbejde, så jeg har brug for at komme ud og få venner. Det lød godt, at der var bibelundervisning. Jeg kommer fra en gammel kristen kirke i Indien og vil gerne lære mere. Min kristne tro er kommet til at betyde mere for mig de sidste par år.
- Det er godt at være sammen med mennesker fra andre kulturer. Folk er lette at snakke med. Bibelundervisningen er enkel og fuld af illustrationer fra hverdagen, som jeg kender det fra min kirke i Indien. Det er også fint med de mange sange og aktiviteter, fortæller Neethu Mariam, der til daglig går på sprogskole, underviser i engelsk og er frivillig på et værested på Frederiksberg.
- Når jeg bor i Danmark, er det vigtigt for mig at lære dansk og møde danskere. På lejren fik jeg udvidet mit danske netværk og lært mere om danskerne.
Sommerens højdepunkt
På Hestlund Efterskole i Midtjylland var over halvdelen af de 130 deltagere nydanske børn og unge. Daniel Ettrup Larsen, der er tværkulturel konsulent i Indre Mission, fortæller, at for mange var lejren deres eneste sommerferie og sommerens højdepunkt.
- Mange kommer fra familier, der ikke har råd til at rejse på ferie. På lejren var der aktiviteter for forskellige aldersgrupper, så børnene fik en masse gode oplevelser.
Omed er 20 år og født i Afghanistan. Han har været med på sommerlejr flere år i træk. I år kom han sammen med sin bror.
- Her er et godt mix af kulturer mellem hinanden. Man får mange nye venner. Jeg kan også godt lide, at vi lærer om Gud, fortæller han.
Blessing Oshodin fra Nigeria nød at være hjemmefra og fri for hverdagens pligter.
- Når man er på lejr, glemmer man sine problemer fra dagligdagen. Man er sammen med sin familie uden at skulle tænke på rengøring, madlavning og alt det praktiske derhjemme. Når man kommer hjem, har man overskud til hverdagen igen.
Vibeke Ettrup Larsen/BMF