Dansk-iraker starter ungdomsgruppe for flygtninge og danskere i Aarhus 

(Nyt på tværs 2 - 2016)

Integration er ikke kun flygtninges ansvar. Ansvaret går begge veje. Det mener Farah Karyo Maagaard, socialrådgiver i integrationsafdelingen i en østjysk kommune og født i Irak. Sammen med sin danske mand tog hun i efteråret initiativ til ungdomsgruppen "Ahlan", hvor flygtninge møder jævnaldrende danskere.  Gruppen er en såkaldt klynge under Aarhus Valgmenighed og samler 20-25 danskere og flygtninge fra Syrien og Eritrea til aktiviteter på tværs af kultur og religion. "Min familie kom i sin tid hertil som flygtninge. Derfor vil jeg gerne hjælpe dem, der kommer i dag," siger hun.  

Der var både brun sovs og humus på menuen, da Farah Karyo for tre år siden blev gift med danske Anders Maagaard.

Læs mere: Integration er fælles ansvar

(Nyt på tværs 1 - 2016) 

Da Nordsø Camping syd for Hvide Sande genåbnede som asylcenter i efteråret, foreslog sognepræsten at tilbyde beboerne en dansk kontaktfamilie. Da centret lukkede i marts, havde  34 af de 57 familier på centret spist middag i et dansk hjem. 

Det var ikke et projekt med langtidsperspektiver. Helt fra starten vidste sognepræst Daniel Dørken Kristiansen, at asylcentret ville lukke efter få måneder, når campinghytterne igen skulle huse turister og ikke syriske, kurdiske og palæstinensiske børnefamilier på flugt.

Læs mere: 34 asylfamilier fik dansk kontaktfamilie

Fra Ankara til Århus

(Nyt på tværs 2-2011)

De er veninder og har kendt hinanden i ti år - danske Aase Birk Nissen og tyrkiske Esma Senen. Aase (69) er kristen og uddannet folkeskolelærer. Esma (49) er muslim, uddannet kontorassistent og arbejder som pædagogmedhjælper. De to kvinder mødte hinanden i Gellerup Kirkes internationale kvindeklub. Sideløbende med fællesskabet i klubben blev det til et varmt venskab på tværs af kultur, religion og tyve års aldersforskel. I dette interview fortæller Esma om sit liv, kontakten med kirken og venskabet med danske Aase.

Læs mere: Min tyrkiske veninde

Kurdisk lægefamilie fik danske bedsteforældre i Helsingør

(Nyt på tværs 1-2011)

De mødtes ved et tilfælde en sommersøndag sidste år. Familien Mahmoud var få dage forinden kommet til Danmark som asylansøgere fra Syrien og havde taget imod et tilbud om en udflugt til Fredensborg fra det nordsjællandske asylcenter, hvor de var indkvarteret med deres fem børn. Samme dag fejrede Grethe og Hans Peter Asmussen et barnebarns fødselsdag under åben himmel med kager og dannebrogsflag på en solfyldt legeplads i Fredensborg. Her mellem sandkasser og gyngestativer faldt de to familier i snak. Resultatet blev et stærkt og usædvanligt venskab mellem en muslimsk og en kristen familie. 

Læs mere: Vi har været heldige

Sommerlejre fremmer venskab på tværs

(Nyt på tværs 3-2009)

Sommerlejre fremmer integration og gensidig forståelse, afliver myter og giver den enkelte større netværk og overskud i hverdagen.

Læs mere: Ferietid

En succeshistorie fra Skjern

(Nyt på tværs 4-2008) 

Efter kun 15 måneder i Danmark har den 34-årige irakiske tolk og tidligere politiofficer fra Basra allerede et imponerende dansk ordforråd. Ghassan al-Awachi, hans kone Safa (30), der er tidligere gymnasielærer, og parrets tre små børn var blandt de 373 tolke med familier, som den danske stat inviterede til Danmark, da de sidste danske soldater forlod Irak i juli 2007. I dag har familien skabt en ny tilværelse i den lille vestjyske by Skjern. At omstillingen til en dansk hverdag trods savn og frustrationer er gået godt tilskriver Ghassan al-Awachi ikke mindst den danske kontaktfamilie, der helt fra starten har hjulpet med stort og småt.

Læs mere: Fra kontaktfamilie til venner

Fortidens skygger fulgte med til Næstved        

(Nyt på tværs 1-2008))

Hvert år modtager Danmark 500 såkaldte FN kvoteflygtninge fra flygtningelejre ude i verden. Der er tale om særligt sårbare mennesker, som ikke har nogen fremtid i det land, hvor de opholder sig som flygtninge. I marts 2005 kom familien Sioma/Sivalingene til Danmark fra en flygtningelejr i Zambia. I dag bor de i Næstved, hvor de har lært at leve med fortidens skygger.    

Læs mere: Født i en flygtningelejr

Gik 3000 kilometer til fods på flugt fra borgerkrig

(Nyt på tværs 2-2008)

Mediatrice Bizindaryi har netop bestået sin første danskprøve efter fem uger på sprogskolen i Brønderslev. I forvejen taler hun kirundi, fransk, swahili, engelsk og lidt zulu. Hun er 23 år og en af de 500 kvoteflygtninge, som Danmark skal modtage i år gennem UNHCR. I februar startede hun livet forfra i Nordjylland efter tre år på et flygtningeherberg i den sydafrikanske millionby Johannesburg. Her endte hun efter at have gået 3000 kilometer til fods, da hun som 19-årig nybagt student måtte flygte fra borgerkrigen i hjemlandet Burundi.

Læs mere: Fra Burundi til Brønderslev 

Kirkeligt netværk modtager irakiske tolke i Vestjylland 

(Nyt på tværs 1-2008) 

Da de danske soldater gjorde klar til at forlade Irak sidste sommer, vidste Hussein, at han ikke havde nogen fremtid i sit krigshærgede land. Som mange af studiekammeraterne fra Basra Universitet havde den 32-årige iraker arbejdet som tolk for de danske soldater siden invasionen i 2003. Med danskernes exit stod han uden beskyttelse i et land på randen af kaos, hvor alle, der havde hjulpet koalitionsstyrkerne, var oplagte mål for oprørenes kugleregn. Derfor tog Hussein imod tilbuddet om at blive evakueret til Danmark med sin familie.

Læs mere: Tolke føler sig velkomne

Når man taler sammen, falder fordommene, siger dansk teolog og tyrkisk imam

(Nyt på tværs 4-2007)

De kan blive enige om ganske meget. Men når samtalen bevæger sig ind på kernen i kristendommen og islam - om Jesus er Guds Søn og Muhammed Guds profet, ved de, at de ikke bliver enige.  

Læs mere: Teologen og imamen

Venskab på tværs – på Amager          

(Nyt på tværs 3-2007)

Selv om der kun er godt ti års aldersforskel, insisterer japanske Taeko Hansen – født Motodera – på at kalde 77-årige Carina Olofson for sin danske mor. De to kvinder mødte hinanden for syv år siden, da Taeko kom til danskundervisning i Internationalt Kristent Center i Bethesda i København, hvor den tidligere præstekone er frivillig sproglærer en gang om ugen. De opdagede hurtigt, at de havde mange fælles interesser. Det udviklede sig til et varmt venskab mellem lærer og elev.  

Læs mere: Min danske mor

Tværkulturel sommerlejr var feriens højdepunkt for 17-årig congoleser      

(Nyt på tværs 3-2007)

Gode ferieoplevelser i det nye land er en vigtig del af integrationsprocessen. Derfor samler kirker og kirkelige organisationer hver sommer flere hundrede danskere og nydanskere til flersprogede sommerlejre og stævner med fokus på den kristne tro, sang og musik, relationsbygning og fælles aktiviteter. Blandt dette års førstegangsdeltagere var en ung congolesisk kvoteflygtning fra Randers, der kom til Danmark i april. I dette interview fortæller Patrick Ivulu om sig selv og hvordan han oplevede de fem dage sammen med godt hundrede andre danskere og nydanskere på Hestlund Efterskole i Midtjylland. Lejren var arrangeret af Luthersk Missionsforening og Indre Mission. 

Læs mere: Alene i Danmark

Interview med koordinatoren, der selv blev kvoteflygtning

(Nyt på tværs 2-2007)

Den 24. maj 2006. Det var den dag, Levi Jeremiah gik om bord i et fly i Entebbe Lufthavn sammen med sin 18-årige søn Solomon, der var udvalgt til at rejse til Danmark under den såkaldte FN-kvote for at blive opereret for en livstruende hjernesvulst. Samtidig var det den dag, da den 43-årige sudaneser på få timer udskiftede rollen som erfaren nødhjælpsarbejder og rådgiver med en ny tilværelse som flygtning og alenefar i Danmark. For resten af familien måtte han efterlade i en flygtningelejr i det nordlige Uganda.

Læs mere: Levi og Solomon

Cobra og Aase deler naturglæde og vandrelyst

(Nyt på tværs 1-2007)

En vandretur i Nordsverige lagde grunden til to århusianske kvinders venskab på tværs af kultur, sprog og livshistorie. Siden har de følt en særlig forbundethed - 49-årige Cobra Karimy, der er født i det nordlige Iran ved Det Kaspiske Hav, og 65-årige Aase Birk Nissen, der voksede op i den lille sjællandske stationsby Hørve mellem Holbæk og Kalundborg. 

Læs mere: Venskab og vandreture 

Afrikansk familie startede livet forfra i Danmark

(Nyt på tværs 1-2007)

De har kun hinanden. Som utallige rwandesere mistede Diane og Theoneste Habyarimana næsten hele deres familie under folkemordet i Rwanda i 1994, der kostede omkring 800.000 mennesker livet. Derfor har familiens fire børn Herue (12), Carole (10), Sara (4) og Esther (19 måneder) ingen bedsteforældre og hverken onkler, tanter, fætre eller kusiner på deres mors side. Kun en farbror og en faster overlevede. Men en nystartet afrikansk menighed i Vejle er sammen med mange danske venner fra kirken blevet familien Habyarimanas nye familie.

Læs mere: Krigen bandt os sammen