Tværkulturelt Center uddeler aktivitetspris
(Nyt på tværs 4-2007)
Tværkulturelt Center har uddelt aktivitetsprisen STJERNESTUNDER til et af Danmarks ældste tværkulturelle kirkelige initiativer - International Aften i Gellerup Kirke, der om få måneder kan fejre 20-års jubilæum.
De sidste otte år har kirkens sognemedhjælper Anette Lemonius været ansvarlig for International Aften sammen med et team af frivillige danskere og nydanskere. Hun fortæller, at det hele startede i det ganske små, da kirken fik kontakt med et par kristne syriske familier, der var flyttet til sognet. I dag deltager i snit 80-100 danskere og nydanskere fra hele verden i de seks årlige aftener.
- Rigtig mange mennesker er involveret og føler ansvar. Kvinderne fra kirkens internationale kvindegruppe elsker at gå og pynte op. Vi gør altid meget ud af borddækning og oppyntning, hvad enten det er høstfest, julefest, fastelavn, forårs- eller sommerfest. De små ting er vigtige - friske blomster, ting fra naturen eller anden udsmykning. Folk skal føle, at de er til fest.
Forinden sender sognemedhjælperen skriftlige invitationer ud til tidligere deltagere eller ringer og minder om aftenen. Desuden annonceres i den lokale presse. Anette Lemonius glæder sig over, at mange tager hinanden med.
- Den personlige kontakt er vigtig. Der er altid en gevaldig dejlig stemning med glade mennesker på tværs af nationaliteter og generationer. Hvis folk får en positiv oplevelse i noget, der hedder Gellerup Kirke, smitter det af på kirkens ry - og dermed også på folks billede af det budskab, kirken står for. Vi presser ikke noget ned over nogen, men inden vi spiser, synger vi altid bordvers, og vi slutter med at invitere til en kort andagt i kirken. Langt de fleste går med - også muslimske familier.
For nogle deltagere er International Aften deres eneste berøring med kirken - og i nogle tilfælde også den eneste kontakt til danskere. For andre har aftenerne været en indgang til gudstjenester og andre aktiviteter i kirken. Gennem årene har International Aften givet mange nydanskere et lokalt netværk og været med til at nedbryde fordomme og isolation på begge sider, fortæller Anette Lemonius.